понеділок, 22 грудня 2014 р.

Тотем – Посттравматичний синдром (2014)


Слухаючи новинку від київського проекту Тотем, неможливо не пригадати класичне для наших просторів прислівя «Чоловік – це вчорашній хлопчик, що випадково вижив».  Особливої похмурої слушності воно набрало цьогоріч, коли на долю українців випало багато складних і жорстоких випробувань, які принесли із собою незавершена революція та війна із найбезчеснішим ворогом з усіх можливих. Саме про це (але не тільки про це) – новий лонгплей «Тотема», що вийшов, як і анонсувалося попередньо, 1 листопада.

Слід сказати, Тотем щедрий щодо своїх слухачів : попередній альбом також вийшов торік у листопаді (щоправда, у третій його декаді, а не в першій), а далі був прекрасний квітневий ЕР «Кривизна простору», і – війна. Війна, на яку автор проекту і лідер таких знакових для української музики груп як Dead Faith та Ворождень, вирушив добровольцем. Тож нинішній реліз і перевидання в електронному вигляді всієї попередньої дискографії проекту Тотем (причому з тотальним ремастерингом і нерідко з оновленою обкладинкою), сприймаєш з особливою вдячністю (заслабке слово в цьому випадку).

Як ви вже могли здогадатися, відмінність між торішнім альбомом і свіжим - насамперед тематична. Хоча, ясна річ, це не означає, що на нас у свіжому лонгплеї чекає суцільний «бойовик».  Одна з найсильніших сторін новинки – це саме різноманітність життєвих граней : тут  водночас багато і дуже точно «схоплених» картин сучасності, і психологічної рефлексії, і поезії як такої, причому поезії майстерної і лаконічної.

Музика цього альбому в жодному разі не буде фоновою : з перших секунд вона притягує увагу, динамічно розгортаючи перед слухачем свою специфічну картину, дія якої, розгортаючись у перших двох треках більше у «зовнішньому» просторі, сповненому ворожою звіролюдською фауною, надалі все більше зміщується в бік життя душі, спогадів, лірики, ефектно повертаючись на поле бою у фінальному треку. Струнка і, не побоюсь цього слова, вишукана структура трекліста подвоює насолоду від альбому, який у моєму персональному рейтингу української рок-музики за кривавий 2014-й вже стоїть на першому місці.

І для цього є всі підстави : «Посттравматичний синдром» як мінімум наполовину складається з абсолютних хітів, а решту треків з насолодою слухаєш знов і знов.  Навмисне не називатиму ті пісні, які вразили тут найбільше, аби не впливати на свіжість ваших вражень після натискання кнопки play. Але раджу добряче зануритися в цю музику, і вона віддячить вам сповна за увагу. Ви відчуєте, що з точки зору саунду платівка реалізована на найвищому рівні : від загальних моментів до дрібниць. Такий підхід до якості не є новим для проекту Тотем (як і для музики інших формацій, яку пише Володимир Кучинський), але для нашої сцени це явище нечасте.

Стилістично свіжий альбом продовжує започатковану попередніми двома повноформатниками  лінію, яка полягає у деякому зміщенні акцентів в аранжуваннях з «танцювальної» електроніки із серйозним змістом на «живіше» звучання альтернативного року,  в якому, на мою думку, чимало є від, наприклад, The Cure. Особисто мені більше до вподоби саме ця, оновлена концепція «Тотему», хоча я із задоволенням слухав проект ще задовго до того, як відбулася ця еволюція саунду.

Окремо відзначу, що текстом 5-го треку альбому - «Дев'ятий вал (Сон з новорічної ночі)» є вірш відомого за радянських часів українського поета Миколи Карпенка – діда Володимира Кучинського, який, на жаль, не встиг застати цей реліз у нашому світі. Тандем двох митців різних поколінь (але одного роду) є настільки ж вдалим, як і зворушливим. Ця пісня мимоволі викликає з глибин персональної памяті найкращі моменти днів, коли ти вмів любити.

Звісно, альбом, назва якого містить діагноз, з яким змушені зараз мати справу не лише бійці Майдану та фронтовики, а в якомусь сенсі і вся активна, здорова, пасіонарна частина українського народу, не містить (та й не повинна містити) готових рецептів його подолання, але без сильної і сучасної української культури і зокрема музики як найважливішої її сфери, будь-яка наша майбутня перемога може стати тимчасовою. Тож плекайте у собі гарний смак, підтримуйте українських музикантів, треки яких наповнюють ваше життя, слухайте свіжу платівку проекту Тотем !


© Максим Солодовник
Публікація: www.rock.kiev.ua

З питань співпраці звертатись на e-mail: gycel86(равлик)gmail.com

Передруки матеріалів цього блогу можливі виключно з письмової згоди автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар