середу, 19 вересня 2012 р.

Музична колонка Тижня : три українські альбоми вересня

UPD : Пост доповнено повним текстом рецензій (у авторській редакції) 04.02.2013

У друкованій версії журналу Український Тиждень № 38 (255) від 20 вересня читайте у спеціальній колонці мої короткі враження від таких альбомів :

KHORS – Мудрість Століть (2012)


KHORS давно зарекомендували себе слухачам як справді фірмова команда, яка впевнено торує свій власний шлях, невпинно розвиваючись і видозмінюючи свій саунд, який можна описати як атмосферний pagan / dark / black metal. Вихід у першій половині вересня п’ятого повноформатника харківської групи на авторитетному і потужному європейському метал-лейблі Candlelight Records є ще одним серйозним успіхом. «Мудрість Століть» - перший україномовний альбом в історії колективу, присвячений Холодноярській республіці, її засновникам і захисникам. В ньому поєднані пісенні треки та короткі інструментальні номери (які також є органічною частиною концепції альбому). Без перебільшення, вражаючий альбом.


Moonshine Blues – Through (2012)



Перед нами – перший реліз нового проекту Олексія Сакевича, знаному декому з меломанів за його також досить новим проектом Endless Melancholy. Якщо там він розвиває поєднання фортепіанної мінімалістичної неокласики та меланхолійного ембіенту, то реліз від Moonshine Blues переносить слухача до заповідника медитативного, плавного та ескапістського за настроєм drone ambient. Звуковий ландшафт цього скромного за хронометражем альбому настільки ж холодний, як і спокійний – власне завдяки цій особливості ця музика варта асоціації з місячним сяйвом. Схоже, автор зовсім не переймається ризиком «вичерпаності» на сьогодні drone ambient стилістики, просто роблячи той саунд, який йому подобається.


VITER - Springtime (2012)



Увага до групи VITER була прикута від самого моменту заснування у 2010 році завдяки її лідеру Юліану Мицику, більш знаному як Viterzgir. Багаторічна плідна творчість у групі KRODA (яку він покинув понад два роки тому) та інших проектах зробила Юліана найбільш авторитетною постаттю львівського екстремального металу 2000-х.

Треки дебютного повноформатника засвідчують кардинальні зміни у звучанні та іміджі молодої групи порівняно з раннім матеріалом. Самі музиканти називають свій стиль умовним терміном folk’n’dustrial. «Springtime» є результатом двох років творчої роботи, демонструє нам нетиповий для наших артистів стиль. Переспів англійською знаменитої української пісні «Ніч яка місячна» є одним з двох-трьох треків на альбомі, які є потенційними хітами. Загалом «Springtime» справляє враження якісного, альбому, який здатен зацікавити навіть тих, хто не є фаном подібної музики.

© Максим Солодовник, вересень 2012

Публікація: Український Тиждень № 38 (255)

Передруки можливі виключно з письмової згоди автора.
З питань співпраці звертатись на e-mail: gycel86(равлик)gmail.com

2 коментарі:

  1. Був приємно вражений тим, що альбом Khors присвячено Холодноярській республіці. Я сам дещо холодний до їх творчості, але такий крок викликає повагу. Це в буклеті до диску написано, чи була якась окрема заява? Та і перехід на україномовні тексти теж тішить.

    ВідповістиВидалити