неділю, 12 серпня 2012 р.

Drudkh – Вічний Оберт Колеса (2012)


Як зазначалось в анонсі, дев’ятий лонгплей всесвітньо відомих священних монстрів харківського блеку як тематично, так і за саундом мав стати поверненням до витоків DRUDKH. Експерименти на попередньому альбомі («Пригорща Зірок») з shoegaze /post-black metal, попри шикарне втілення та відповідність концепції, були неоднозначно сприйняті давніми фанами DRUDKH. Не думаю, що це вплинуло на рішення групи розвивати цей стиль в межах проекту Old Silver Key, адже перед DRUDKH ніколи не стояло питання комерційного успіху та потурання смакам аудиторії, що, безперечно, є розумною позицією для групи гросмейстерського рівня. Напевно, просто настав відповідний час. До того ж, якщо поглянути на дискографію DRUDKH, кожен з альбомів має власну специфіку.

Анонс був правдивим, але «Вічний Оберт Колеса» не став «повторенням пройденого» з кількох причин.

Якщо центральними образами і ключем до системи символів перших двох альбомів DRUDKH («Forgotten Legends» і «Autumn Aurora») були осінь і сутінки, то тут ми маємо цілість з усіх чотирьох пір року, які водночас є й архетипами, і хронотопом цієї міфопоетики. Таким чином, маємо значно масштабнішу інтерпретацію достоту вічної теми природних циклів. Відсутність пауз між треками нагадує про вічний процес змін і перетворень в Природі, а експресивна манера вокалу – ту свіжість вражень, яку несе нам настання кожної нової весни, літа, осені та зими.

Саунд нового альбому багато в чому є есенцією попереднього досвіду . Наприклад, в першому ж коротенькому інтро-треку «Вічне Коло» слухач зі стажем почує паралелі з шедевральним «Пісні Скорботи і Самітності», а в ураганних ударних треку «Коли Боги Залишають Свої Смарагдові Чертоги (серпень)» вчувається не так альбом «Лебединий Шлях», як культовий Hate Forest. Водночас урочиста атмосферність звучання, злютована з тим, що я називаю вовчою меланхолією, нікуди не поділася, що теж дуже тішить.

Думаю, «Вічний Оберт Колеса» близький всім, для кого язичницький світогляд є потужним життєвим імпульсом і голосом крові, а не позою чи модною фішкою, а Природа – справжнім священним домом. Прикметною особливістю нового альбому є використання власної україномовної лірики (автором якої, припускаю, є сам Роман Саєнко), чого раніше в DRUDKH ще не траплялось. Слід сказати, цей аспект альбому також на висоті. Вражає, зокрема, лаконічність цих текстів. Попри невелику тривалість (менше 40 хвилин), «Вічний Оберт Колеса» - бездоганний реліз.

© Максим Солодовник, серпень 2012

Публікація: www.rock.kiev.ua

Передруки можливі виключно з письмової згоди автора.
З питань співпраці звертатись на e-mail: gycel86(равлик)gmail.com

Трекліст :

1. Вічне Коло
2. Подих Холодної Чорної Землі (березень)
3. Коли Боги Залишають Свої Смарагдові Чертоги (серпень)
4. Прощання Зі Скорботними Птахами Осені (жовтень)
5. Ніч Зіткана Зі Снігу, Вітрів Та Сивих Зірок (грудень)

Drudkh
Вічний Оберт Колеса
2012
Season of Mist

P.S. Сьогодні стала доступною повна версія моєї статті DRUDKH - український феномен, скорочений варіант якої виходив в одному з квітневих чисел журналу Український Тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар