середу, 22 серпня 2012 р.

Музична колонка Тижня : три українські альбоми серпня

UPD : Пост доповнено повним текстом рецензій (у авторській редакції) 04.02.2013

В друкованій версії журналу Український Тиждень № 34 (251) від 22 серпня читайте у спеціальній колонці мої короткі враження від таких альбомів :

Minore - Mothman Dreams (2012)


Minore – це новий сольний проект дніпропетровця Ігоря Ялівця, відомого українському слухачу за авангардно-експериментальними групами Gamardah Fungus та Submatukana . Стиль дебютного альбому, що вийшов у вигляді онлайн-релізу в середині липня, можна описати як надзвичайно органічний сплав «брістольського» тріп-хопу та chillout, який добре підходить для відпочинку. За словами музиканта, в нього давно зріла ідея спробувати свої сили в подібній стилістиці, і варто відзначити, що ця перша спроба йому відмінно вдалася – платівка звучить солідно і різноманітно. Фірмовий саунд, специфічна атмосфера та непересічні, прозорі та нерідко гіпнотичні аранжування, притаманні цьому альбому, не раз спонукають ловити себе на думці, що "Mothman Dreams" цілком міг би бути одним з релізів знаменитого лейблу Ninja Tune. Сподіваємось, проект Minore матиме не менш цікаве продовження.

Short Hair Ideals - Immersion (2012)


Short Hair Ideals – проект, створений молодим композитором Вовкою Вовкобоєм у 2009 році в місті Лубни. Як можна розуміти з інтерв'ю, існує він у форматі one-man-band, хоча відкритий до співпраці з однодумцями, яких (традиційно для провінції) не так просто знайти. Попри це, музика Short Hair Ideals є на сьогодні у певному розумінні мейнстрімом, адже поєднує замріяний електронний пост-рок та ніжний ембіент (з виразним переважанням останнього). З усього видно, що автору не залежить на якійсь особливій стильовій новизні чи експериментальності (саунд проекту виразно вторинний за цією ознакою), а на тому, щоб точно передати власні, багато в чому інтимні, настрої, для яких музика є найкращою еманацією. Дебютний альбом, якому передували два ЕР та сингл, попри скромний хронометраж, є приємним релізом, який має сподобатись прихильникам цього стилю.

Majesty of Revival - Through Reality (2012)


Дебютний повноформатник ужгородської групи Majesty of Revival, що вийшов на початку серпня, являє собою яскравий, швидкісний симфонічний progressive-power metal з віртуозними гітарними соло, неокласичними клавішними пасажами та складною структурою композицій. Попри дуже непогану техніку музикантів і загальний високий рівень, тембр вокаліста справляє не надто вражає на фоні розмаїття інструментальних партій, хоча і не псує загальної картини. Як зазначає лейбл у своєму прес-релізі, на нас чекають 9 магічних треків з глибин карпатських лісів, що перенесуть слухача до футуристичних ландшафтів хаосу та інших принад жанру power metal. Власне, маємо один з найцікавіших дебютів на українській метал-сцені за останні кілька років, хоча в перспективах широкої популярності групи є значні сумніви.

© Максим Солодовник, серпень 2012

Публікація: Український Тиждень № 34 (251)

Передруки можливі виключно з письмової згоди автора.
З питань співпраці звертатись на e-mail: gycel86(равлик)gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар